Saturday 25 April 2015

Monday, 9 June 2014

Resepi :: Kek Batik yg Sedap dan Senang Sangat!!

Assalamualaikum 

Sedar tak sedar tak lama lagi dah nak masuk bulan ramadhan..
Kejap jer dah nak masuk bulan puasa lagi kan..
Korang dah abis ganti puasa lom??
Ibu dilah ada 2 hari lagi.. opsss… hehe
Ala.. sejak lepas kawen ni ibu dilah tak boleh kalo puasa tanpa sahur..
Maklum ler lepas kawen, pregnant, breastfeed, pregnant, breastfeed..
So mmg akan sentiasa lapar..
Skrg ni adik faris dah 1 tahun 8 bulan..
Sejak 2 bulan lepas baru la stat ganti puasa balik.. hihi..

Ok2.. arini nak share satu resepi simple lagi..
Superb simple.. semua org boleh buat..
Biasa la, bila dah nak puasa ni mood resepi mula la mai…
Hahaha… time bulan puasa nanti kompem traffic naik tinggi pasai org google cari resepi.. hahaha.. tp kalo tak puasa mmg ramai jer yg cari resepi..
Mcm ibu dilah jugak, walaupun resepi simple pun kadang2 nak usha jugak cara org lain buat.. kot2 la ada yg lagi senang dan sedap kannn… 



Sementara mood membaking ni dah mari..
Mari la kita sama2 keluarkan semula perkakasan memasak kat dapur tu..
Hahaha.. tp kali ni kita start yg paling simple dulu..
Kek batik.. hahaha.. giler senang kan masak kek batik ni..
Ntah nape 2,3 minggu ni rasa nak makan kek batik jer.. 
So.. mari la kita buat sendiri..
Motif letak gambar kek batik siap ada bunga bagai...
Saje nak fefeeling cam blog masakan..
Haha.. motif sgt kan...

RESEPI KEK BATIK



Bahan-bahannya:



1) 2 cawan milo
2) 2 sudu besar serbuk koko 
*tak letak pun xpe*
3) ½ tin susu pekat manis (tin yg biasa) *ikut tahap kemanisan masing2..
4) 1 buku buttercup
5) 1 paket biskut meri (plain)
6) 1 sk esen vanilla 
*tak letak pun xpe*

Cara penyediaan :



1) Cair kan butter dalam periuk.. bila dah cair masukkan susu pekat.. gaul sebati..api sederhana..



2) Masukkan milo dan serbuk koko ke dalam periuk.. gaul sehingga sebati..
Pastikan tiada milo yg berketul2..



3) Masukkan esen vanilla dalam periuk.. gaul sebati dan padam api..



4) Masukkan biskut yg telah di patah kan ke dalam periuk dan gaul rata..(biskut meri tu boleh patah 4.. patah 2 boleh.. tapi jangan sampai hancur okeh..)



5) Masukkan dalam bekas/Loyang yg sudah dialas dgn plastic.. (letak plastic untuk memudahkan proses nak keluarkan dari bekas nanti)



6) Padatkan kek batik di dalam bekas tadi dengan menekan2 belakang sudu ke permukaan kek batik tu..bila dah padat simpan dlm peti sejuk at least 4 jam supaya keras..

Siap.. untuk memudahkan potong boleh keluarkan 30minit before potong..
Boleh la dimakan bersama2 air kosong.. hahaha.. 

Nape air kosong?? 
Sebab kek batik ni kan dah manis.. so tak yah la minum air manis lagi.. hihi..
Tp resepi kek batik yg ibu dilah buat ni tak berapa manis sgt.. 
Sbb ibu dilah tak suka manis sgt.. lagi satu sebab ibu dilah ada letak serbuk koko vanhaunten.. serbuk koko ni kan pahit sikit..
So dpt la mengurangkan rasa manis tu.

Sedikit TIPS:

** Kalau suka kek batik yg rangup, lebih baik jgn campur biskut meri dalam campuran milo yg dah masak.. ikut kaedah susun biskut lapis coklat susun biskut lapis coklat.. 

** Kalau suka kek batik yg lembut, semasa sediakan campuran coklat tu, patah2 kan biskut dulu.. bagi biskut tu lemau sikit.. so, kek batik tu akan rasa lembut.. 

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Followers